Terug naar blog
Leestijd: 5 min

Gewichtheffen op jonge leeftijd

Krachttraining levert niet alleen positieve effecten op in termen van spiermassa en kracht, maar heeft ook aantoonbare voordelen voor de dikte en sterkte van zowel de kruisbanden in de knie als kraakbeen, dat dikker, robuuster en gezonder blijkt te zijn. Diverse studies tonen aan dat mensen die aan gewichtheffen doen, significant betere resultaten behalen op vlak van weefselsterkte in vergelijking met niet-sporters.  

Het idee dat krachttraining schadelijk is voor jonge mensen, en bijvoorbeeld de groei zou kunnen belemmeren of vroegtijdige slijtage veroorzaakt, wordt weerlegd door deze bevindingen.

Een opvallende conclusie uit de onderzoeken is dat dit gunstige effect omgekeerd leeftijdsgerelateerd is. Dit wilt zeggen dat wanneer individuen op jonge leeftijd beginnen met krachttraining, het effect groter blijkt te zijn. De aanvangsleeftijd in de studies valt ongeveer samen met het begin van de puberteit. Het idee dat krachttraining schadelijk is voor jonge mensen, en bijvoorbeeld de groei zou kunnen belemmeren of vroegtijdige slijtage veroorzaakt, wordt weerlegd door deze bevindingen. In feite blijkt krachttraining eerder een positieve invloed te hebben op de groei en het welzijn van weefsels. Dit geldt tevens voor alle sporten waarbij er krachten door het lichaam gaan. Natuurlijk is het van belang te benadrukken dat goede begeleiding cruciaal blijft.

Kort samengevat, bij activiteiten met aanzienlijke krachtbelasting op het lichaam, vooral op jonge leeftijd, past het lichaam zich aan door alle weefsels te versterken. Een treffende vergelijking is het eelt op de handen van mensen die veel handenarbeid verrichten. Aan de andere kant is het spijtig genoeg waar dat onvoldoende beweging kan leiden tot verzwakking van de weefsels.

De boodschap is: Get moving!

Geschreven door Tim.

Bronvermelding:

Grzelak et al (2012) PMID: 22447073

Grzelak et al (2014) PMID 24648385